Jonas dykare 2

I skärningspunkten mellan basindustri och high tech

Med fötterna i den svenska basindustrin och huvudet fullt av ny lösningar – så kan man beskriva det innovativa ingenjörsföretaget Camatec. Camatec är verksamma där Värmland möter Västerås– eller där skog och stål möter high tech och robotisering.
– Camatec har från starten 1993 försett den värmländska pappersmassamaskins- och stålindustrin med innovativa lösningar som har hjälpt industrin att effektivisera sin verksamhet, berättar Camatecs VD Johan Ljungner. Med tiden upptäckte även tillverkare av gruvmaskiner vår kompetens och speciallösningar.
När Johan Ljungner själv fick hemlängtan för sju år sedan såg han till att arbeta upp relationerna med de stora industriaktörerna i Västerås, och i dag är bland annat ABB en återkommande kund.
– Numera arbetar vi i skärningspunkten mellan gedigen svensk basindustri och det starka kunnandet inom automatisering. Just den kombinationen gav oss nyligen ett fantastiskt spännande och stort uppdrag inom stålindustrin som vi ser fram emot att genomföra.
Och kompetensen bland företagets drygt fyrtio anställda är hög. Jonas Björnsson är till exempel teknologie doktor och före detta Cambridge-forskare i strängfysik. – Att forska gick långsammare än vad jag trivdes med, så jag sökte mig tillbaka till Karlstad där jag hade tagit min doktorsexamen. Nu arbetar Jonas framförallt med Camatecs satsning på flödesanalyser, CFD.
– Det ger mig möjlighet att arbeta på bredden med flera olika projekt, men också på djupet när analysen kräver det. Vi investerade nyligen i ett mycket kraftfullt verktyg för CFD som vi förväntar oss mycket av.Säger Jonas Björnsson, som gärna ägnar fritiden åt att dyka. Till exempel i gruvor.

Jonas dykare

DJUPDYKARE. Jonas Björnsson, doktor i strängfysik, dyker inte gärna i Klarälven men i gruvor. Och i avancerade CFD-analyser.

Detta inlägg postades i Nyheter den av .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *