Johan Ljungner, ny VD

2013-06-10

tavla_kritadJohan Ljungner, ny VD gillar maskiner och hög fart

– På Camatec jobbar vi med fria tyglar under ansvar och det finns goda möjligheter för varje medarbetare att forma sin egen tillvaro här.

Det säger Johan Ljungner, ny VD för Camatec.
Numera finns han i hörnrummet i Karlstad de flesta dagar i veckan.
Johan Ljungner, 37 år, kom in i Camatecs liv för drygt tio år sedan.

– Den gången halkade jag in på ett bananskal, säger Johan. Jag hade jobbat som verktygskonstruktör i Norge en tid och kom i kontakt med Värmland och Camatec den vägen.

Senare träffade Johan Ljungner sin tillkommande hustru som då bodde i Uppsala. Ett lite drygt pendlingsavstånd.

– Och efter att jag hade varit anställd i fem år inträffade just en sådan sak som jag uppskattar med Camatec. Jag tog upp med ledningen att jag ville flytta tillbaka till min hemstad Västerås och då började vi undersöka möjligheterna för företaget att öppna en filial där. Det är ju en region som är högintressant för en projektbaserad ingenjörsbyrå som Camatec.

Sagt och gjort. I dag har Västeråskontoret fem anställda och Johan Ljungner har varit platschef fram till nu.

– Det är det jag menar med att den som tar ett initiativ som går att passa in i Camatecs affärsidé får möjlighet att genomföra det. Det skapar en väldigt god stämning och stort engagemang från alla oss som jobbar i företaget.

Ett år efter Johan Ljungners flytt till Västerås slutade en delägare i Camatec och sålde samtidigt sin andel av företaget, varav Johan köpte en post.

När huvudägaren Peter Wigarthsson i samband med en nyorganisation av företaget nyligen ville lämna ifrån sig VD-skapet föll valet naturligt på Johan Ljungner, som nu finns på plats i Karlstad de flesta av veckans dagar.

– Det roligaste är att vara ingenjör, kommenterar han sitt jobb. Jag älskar verkligen att arbeta med maskiner och maskinteknik och det kommer jag att fortsätta med. Inte längre på detaljnivå, men på konceptnivå i samband med utvecklandet av våra projektprocesser och när vi formar offerter.

Privat är Johan Ljungner en kille som gärna rör på sig. Innan han läste in sin civilingenjörsexamen hann han jobba på gjuteri i Österrike och skidverkstad i svenska fjällen. Och ja, det var ett skidintresse som förde honom till de platserna.

– Som bäst var jag sexa i student-SM i telemark så det var väl ingen elitsatsning direkt, men jag hade kul, ler Johan.

I dag är det snabbare saker som gäller.

– Rätt många helger per år ägnar jag åt att tävla i B-klassen i motocross. Motocross är den sport jag inte fick utöva när jag växte upp och nu tar jag igen det. Det är fantastiskt roligt!

Namn: Johan Ljungner
Ålder: 37 år
Familj: Hustru Julia
Bostad: Villa i Västerås, övernattare på Lamberget i Karlstad
Senast läste bok: Hundraåringen som försvann
Senaste film: Mammas Pojkar
Grät senast: Ingen aning, händer inte så ofta
Bästa motocrossresultat: 17:e i totalen i C-klassen

Nyheter