Information

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut rhoncus risus mauris, et commodo lectus hendrerit ac. Nam consectetur velit et erat fermentum aliquet. In laoreet, sem sit amet faucibus pulvinar, purus tellus tincidunt ex, vel blandit nibh dui sit amet justo.

CAMATEC moderniserar UHB genom innovativ robotisering

Med hjälp av spjutspetsteknik från Camatec går nu Uddeholms AB i Hagfors upp i täten för att modernisera svensk stålindustri.
Det sker i form av en robotisering av en tidigare tung slipningsprocess.
– Vi har vunnit effektivitet, högre kvalitet i slipningen och fått mycket bättre arbetsmiljö, säger Thomas Hammar, enhetsledare vid Uddeholm. Samarbetet med Camatec har fungerat väldigt bra.

Slagg och gjutskägg ska tas bort före planomsmältningen.

Bättre arbetsmiljö

Det högklassiga verktygsstål som Uddeholm producerar, exporteras över hela världen. Den tillverkas genom att man av råvaran gjuter upp till 35 ton tunga göt som sedan omarbetas till elektroder och smälts om i en process som kallas elektroslaggraffinering, ESR.
När elektroderna kommer till ESR är de belagda med slagg på manteln och i båda ändarna. Manteln behöver slipas ren från slagg och ena änden av elektroden ska planslipas för att förberedas för ett elektrodskaft. I andra änden ska ett så kallat gjutskägg sågas bort, vilket kräver att ett sågspår slipas runt elektroden, och för att det ska kunna ske måste även denna ände vara ren från slagg.
– Högre orderingång har gjort att vi investerade i fler ugnar och ökade produktionen av antalet elektroder per skift, berättar Thomas Hammar. Då uppstod också behov av högre tempo i slipningen för att vi skulle ligga i fas i hela processen.

Bearbetning av elektroden.

Robotisering

Istället för att köpa in en ny manuellt styrd slipmaskin började man tillsammans med Camatec och programmeringsföretaget Prevas att titta på möjligheterna att automatisera slipmomentet.
– Att köra slipmaskinen manuellt innebär en riktigt tråkig arbetsmiljö med ensamarbete i många timmar, konstaterar Thomas Hammar. Dessutom hade vi vissa proppar i logistiken på grund av den tidigare manuella processen. I en förstudie konstaterade Camatec att det skulle gå att använda en standardiserad industrirobot som grund och kundanpassa den till Uddeholms specifika behov.
– Först trodde vi att det bara skulle gå att slipa ändarna med roboten, men under utvecklingsarbetet såg vi att det också skulle gå att slipa manteln på elektroderna med den och även slipa sågspåret, säger Henrik Svedberg, projektledare från Camatec.

Ena änden av elektroden ska planslipas och förses med ett elektrodskaft, visar Thomas Hammar.

Från ritbordet till leverans

Utmaningen var att elektroderna, eller göten, sällan är helt jämna, utan kan vara en aning böjda, konkava eller på annat sätt variera i form. – Det löste vi genom att hänga upp det hydrauliska slipaggregatet i en så kallad force control, berättar Henrik Svedberg. Det är en avkännare som gör att slipningen kan anpassas efter den varierade formen på götet.
– Det är den här typen av lösningar som vi på Camatec är allra bäst på, konstaterar Henrik Svedberg. Att klura ut en lösning som ger bästa funktion och ändå är kostnadseffektiv för kunden. Och vi jobbar gärna hela vägen från ritbordet till leverans.
En annan utmaning i projektet var att alla inblandade parter i stort sett hade en sommarsemester och ett par veckor till på sig att bygga om hela det verkstadsskepp som påverkades och installera den nya utrustningen.

Ytan på elektrodens mantel behöver också slipas.

– Men vi klarade det faktiskt på kortare tid än beräknat, säger Thomas Hammar. Sedan blir det alltid inkörningsjusteringar efteråt och där har vi fortfarande en del att jobba med, men i det stora hela tycker jag att vi har haft en väldigt bra dialog med Camatec hela tiden och att man har lyssnat på oss och ryckt in snabbt när det har behövts.

 

Bättre arbetsmiljö

Bertil Eriksson och Roger Branneby hör till dem som tidigare har suttit i en grävmaskinsliknande hytt och utfört slipningen med manuell styrning timme ut och timme in. De har nu fått mer varierande arbetsuppgifter.
– Det är ett lyft, intygar Bertil Eriksson. Jag har själv inte haft några problem med ensamarbetet, men vid den tidigare arbetsplatsen har det varit motigt med flödena och jag har fått gå och vänta på att få loss traversen för att flytta på elektroderna. Det behöver jag inte nu. Samtidigt har luften och ljudnivån blivit mycket bättre.

Bertil Eriksson är numera frigjord för andra arbetsuppgifter är att manuellt ratta slipningen.

Camatecs VD Johan Ljungner kommenterar:

– Lösningen här var att vi på Camatec gjorde roboten lite mer intelligent än vanligt. – Genom att vi lät programmeringsföretaget bygga in en avkännare, en force control, i sliphuvudet, som känner av hur hårt sliptrycket behöver vara hela tiden, så klarar roboten att följa elektrodens form trots att den är oregelbunden.

Johan Ljungner understryker att projektet vid Uddeholm är ett bra exempel på hur Camatecs olika rottrådar möter varandra på ett lyckat sätt. – Vi har ju ena benet i gedigen tung värmländsk industri och det andra benet i Västerås och dess världsberömda kunnande inom robotisering. Det öppnar möjligheter för mycket intressanta lösningar när det gäller att höja automatiseringsgraden inom industrin.

0
År av sammanlagd erfarenhet
Vi kan det här!
0
Lösta problem
Finns inget vi går bet på!
0
Vi väljer dig
Vi väger alla jobb lika tungt!
0
Sportutövare
Vi har bra kondition och orkar ta hand om er!