Kul uppdrag lockar ingenjörer till gränsen

Camatec fortsätter sin expansion och flyttar nu till större och bättre lokaler i Årjäng för att täcka in den norska marknaden.
Tack vare en välutrustad ingenjörsverkstad och spännande uppdrag lockar man medarbetare som pendlar från andra delar av Värmland.

Att Camatec får en större närvaro precis intill norska gränsen är viktigt.
– Samtidigt är det inte helt lätt att rekrytera högkvalificerade maskinkonstruktörer lokalt, många ungdomar väljer att flytta till större orter, konstaterar Henrik Andrén.
– Därför är det högprioriterat för oss att jobba med riktigt kul projekt som är utvecklande för unga ingenjörer. Och att vi garanterar dem kvalificerad handledning genom ett mentorsystem.

”Typiskt Camatec-uppdrag”
Till de roliga projekten hör bland annat att konstruera och bygga en säker kammare för materialprovning i en neutronpartikelaccelerator, där European Spallation Source, ESS, i Lund är beställare.
– Det är ett typiskt Camatec-projekt. Upprinnelsen är ett arbetsmiljökrav på en säkrare utrustning än tidigare, men där ESS själva och deras vanliga leverantör hade kört fast.
– Uppdraget var luddigt från början, så det kom an på oss att lista ut vad som egentligen behövdes och sedan konstruera kammaren. Sånt gillar vi här!

Verkstad för demonstrationer
Till attraktionskraften för Årjängsenheten hör också den nya verkstaden, där konstruktioner kan testas.
– Vi ska alltså inte tillverka något själva, utan verkstaden ingår i den tjänsteleverans vi kan erbjuda kunden, som därmed själv kan delta i vår utvecklingsprocess på ett konkret och transparent sätt.
Ett exempel där ett uppdrag åt Voestalpine i Munkfors, nämligen att ta fram en rigg för livslängdsprovning av komponenter till membranventiler.
– Just den typen av livslängdsprovning fanns inte förut, så även där fick vi börja med ett blankt papper. Resultatet ska bli en funktion där man ökar kapaciteten och hastigheten på provningen väsentligt.
I den nya verkstaden kan maskinkonstruktörerna bygga en teknikdemonstrator, och om den håller måttet kommer Voestalpine att skaffa tre exemplar av riggen.

Fördel att vara på jobbet
Henrik Andrén har samlat sju unga och hungriga maskinkonstruktörer omkring sig, varav flera pendlar ett par timmar om dagen för att komma till och från jobbet.
– Därför får vi ju se till att det är värt det, ler Henrik. Vi lärde oss i alla fall under pandemin hur oerhört värdefullt det är att sitta tillsammans.
– Att bara kunna slänga iväg en fråga över axeln till ett helt gäng kolleger och få svar direkt – det slår ut varenda annan fördel med att sitta hemma och jobba!

Många kände sig kallade att testa den tekniska utrustningen när Camatecs nya enhet i Årjäng invigdes nyligen.

Det ska vara kul på jobbet! fr v Mikael Sundler, Anton Hallström och Erik Widlund har valt Årjäng som arbetsort.

Henrik Andrén är glad över sina nya arbetslokaler.
– Det betyder så mycket mer för kreativiteten att kunna
sitta tillsammans och studsa idéer över axeln, säger han.

0
År av sammanlagd erfarenhet
Vi kan det här!
0
Lösta problem
Finns inget vi går bet på!
0
Vi väljer dig
Vi väger alla jobb lika tungt!
0
Sportutövare
Vi har bra kondition och orkar ta hand om er!